Welke kaart speelt hij?

Jesse Klaver kan zich beter Jesse Schoppen noemen. Hij lijkt zich te scharen achter de beweging Kick out Zwarte Piet. Hij houdt ook van racisme. Hij vindt het jammer dat premier Mark Rutte dat woord niet in de mond neemt, het bij ‘hooligans’ en ‘aso’s’ houdt. Jesse Klaver zoekt zo de confrontatie die de premier uit de weg lijkt te gaan. Jesse Klaver (of toch Schoppen?) wil dat de premier zich opstelt voor alle Nederlanders. Wat hij daarmee bedoelt is niet helemaal duidelijk. Het lijkt erop dat hij het opneemt voor hen die zich beledigd voelen omdat ze zich in Zwarte Piet herkennen. Neemt hij het ook op voor hen die zich in Napoleon herkennen? En een wetsvoorstel indient om de geschiedenis bij Waterloo uit de geschiedenisboekjes te krijgen?

Het staat vast dat het sprookje over Zwarte Piet niets met kolonialisme te maken heeft, niet aanzet tot haat bij hen die erin geloven. Want dat is tegenwoordig toch wel het paspoort om vrijelijk over straat te mogen lopen. Dat wordt lastig nu de huidskleur keer op keer het handvat blijkt om bij iemand, meestal de witte (door de vrijheid van meningsuiting durf ik ‘blanke’ nauwelijks meer te zeggen) een claim neer te leggen. Zou dat misschien ook onder racisme vallen? We zullen het bij Jesse Klaver moeten navragen, want die schijnt het te weten.

Waarom zet ‘Kick out Zwarte Piet’ niet aan tot haat en ‘minder Marokkanen’ wel? Weet u het? Als experts menen dat de kinderziel er niet onder te lijden heeft als Zwarte Piet een leugen wordt zijn ze gepromoveerd op de stelling dat een leugen om bestwil goed is voor de moraal.

Als de premier het moet opnemen voor al die volwassenen, zwart of wit, die zich beledigd voelen, zich daardoor gedragen als kleine kinderen, zal hij het leerstuk van de wilsbekwaamheid in het burgerlijk wetboek drastisch moeten wijzigen.

Jesse Klaver lijkt in ieder geval te willen schoppen.