GEDACHTENPOLITIE EN HET KALIFAAT

Met verbazing keek ik gisteren naar een televisie-uitzending waarin de gewezen politica Femke Halsema zich opwierp als verdedigster van de vrije meningsuiting. Voor een goed begrip, zij staat voor het gedachtengoed van de partij Groen Links. Groen Links is de vroegere Communistische Partij Nederland. Communisten hebben nooit iets op gehad met een vrije meningsuiting. Ook niet met groen, het was smerig en grauw. Tenslotte hebben communisten nooit iets op gehad met links, want links veronderstelt het bestaan van politiek rechts, wat niet kan in het communistische gedachtengoed. Verder zie ik ook geen verband tussen links en groen. Integendeel, links vertegenwoordigt een belangengroepering die uit is op consumptie, waardoor de wereld steeds minder groen wordt.

Het is dus allemaal volksverlakkerij, een naam als de vlag die een onzichtbare lading camoufleert. In het debat verdedigde Halsema het verheerlijken van ISIS die iedereen uitmoordt onder het mom dat Allah het zo wil. Dat jongeren zo het verkeerde pad op kunnen raken en een bedreiging voor onze samenleving worden is jammer maar moet kunnen. Halsema staat niet alleen. Er zijn meer politici die er zo over denken, Pechtold en noem maar op. Verkeerde gedachten kun je niet strafbaar stellen. Daar vind je geen rechter voor.

Het is niet eenvoudig de argumenten van de voor- en tegenstanders te begrijpen. Teksten op spandoeken en het slaken van kreten als “Hamas, Hamas, joden aan het gas” is verboden, want dat is het verheerlijken van uitroeiing. De publieke uitspraak “Wat ISIS doet begrijp ik” is niet verboden. En dan rijst de vraag, waarom niet? Is dat niet hetzelfde als “Hamas, Hamas, joden aan het gas”? Is dat niet hetzelfde verheerlijken van uitroeiing?

Kennelijk is het in onze democratie zo dat er eerst gemoord en geslacht moet worden om het aan te pakken. Ter herinnering, Hitler is democratisch aan de macht gekomen terwijl iedereen had kunnen weten dat hij dat zou misbruiken. Misschien is er het geloof dat de veiligheidsdiensten ons wel zullen beschermen. Maar dat zal zich alleen richten tegen geplande aanslagen. Niet om het virus tegen te gaan dat ook het Duitse volk rijp maakte waarvoor het zich tot in den eeuwigheid zal schamen.

Een echte democratie komt op voor waarden en zal die willen beschermen. Waakzaamheid om de democratie te behouden heeft geen enkel resultaat als er geen middelen zijn om op de dreiging het om zeep te helpen te reageren. Wat hebben wij aan een democratie die zich alleen maar zo noemt, maar het in wezen niet is, het gewoon weggeeft. Het mag zo zijn, Jezus Christus gaf zijn leven geven om te laten zien wat er verkeerd was, het gaat te ver om dat van iedereen te verlangen.

Kennelijk is het zo dat wij zijn afgegleden naar een land der blinden, zoals dat zo treffend wordt beschreven in het eerste deel van de trilogie van Friedrich Weinreb over de tweede wereldoorlog.